Lisa Naus

Geboren als Annelies Hermans ben ik in 2010 gaan schrijven onder het pseudoniem Lisa Naus. Zo heette zij, die mij ter wereld heeft gebracht en drie dagen later in het kraambed stierf.

Het voelt warm om me op deze manier toch met haar verbonden te weten en haar naam levend te houden. Zo doet mijn moeder iets moois voor mij en ik hou haar naam in ere en zo zijn we ook voor de buitenwereld voor altijd verbonden.

Mijn eerste gedicht in dialect heb ik dan ook aan Lisa Naus De Eerste opgedragen: ‘Mien mam’. Daarmee begon het dichten in Swalmer dialect. Het gedicht werd opgenomen in mijn eerste bundel ‘Alles is leefde’.

 

Eerste Roman

Met pas op m’n eenenzestigste ‘n eerste roman (Port en arak*), mag je me gerust een laatbloeier noemen. Toch heb ik al vanaf dat ik kan lezen een soort liefdesrelatie met het geschreven woord, inmiddels dus uitgegroeid tot een passie die voortdurend aandacht van me eist en die met regelmaat ook krijgt.

 

Hoe het eerste verhaal een boek werd

De wens, ooit een boek te verwezenlijken, was er al langer. Maar het bleef bij een gedachte, die ergens in een laatje werd weggestopt. Pas toen ik een eigen computer aanschafte, ging het laatje open en wist ik opeens weer wat ik al zo lang wilde. Eind 2004 ging ik achter de pc zitten en typte ik voor de vuist weg wat ik me herinnerde van een liefdesgeschiedenis in het verleden. Toen ik vond dat het genoeg was, liet ik het aan echtgenoot Luc lezen. Die vond dat de tekst nog wel wat uitgebreid mocht worden, want het verhaal liet zich vlot lezen. Zo gezegd, zo gedaan. Na enige aanpassingen en aanvullingen sprak hij de gevleugelde woorden:

“Dit wordt een boek!”

Nadat ik eerst eens mijn wijsvinger naar het voorhoofd had gebracht en er een paar nachtjes over had geslapen, wist hij me toch te overtuigen en ging ik de uitdaging aan.

Ruim vier jaren heb ik met hart en ziel aan het manuscript gewerkt. In principe was het toen klaar, maar strevend naar perfectie duurde het nog ruim een jaar totdat de tekst zodanig was veranderd en verfijnd, dat ik deze als echt voltooid beschouwde en hem uit handen durfde te geven. Ik kwam bij een uitgever die het zag zitten en op 11 december 2011 kwam mijn eerste boek uit, de roman “Port en arak”.

Daarna heb ik vrijwel elke dag gefantaseerd en geschreven.

Ik heb mijn ware passie ontdekt.